«Lido zivis Kuldīgā, gardās šitaki sēnes un Sabiles vīns!»
Apmeklētās pilsētas ceļojuma laikā: Kuldīga - Sabile
1.diena
Agri no rīta, 07:00, izbraukšana no Rīgas (DUS Neste, Satekles/Dzirnavu ielu krustojums).
Šitaki sēņu audzētavas z/s “Garīkas” apmeklējums. Izzinoša ekskursija par sēnēm, to audzēšanu, gardas sēņu zupas degustācija un iespēja iegādāties īpašo, veselīgo gardumu. Šitaki sēnes austrumu zemēs lietoja jau kopš sen-seniem laikiem, atklājot ne tikai izcilas garšas īpatnības, bet arī dziednieciskās īpašības. Tas veicināja šo sēņu izplatību arī ASV, Kanādā, arī Eiropā. Pie mums tās atceļoja pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā no Kanādas. Šobrīd tās sastopamas šeit – Latvijā, Kurzemē, “Garīkās”. Šitaki sēnes pasaulē ir novērtētas kā kulinārijas delikatese, jo tās satur augstvērtīgas barības vielas un tām piemīt ļoti patīkama krējuma un riekstu garša.
Kuldīga – senākā, šarmantākā, noslēpumainākā, romantiskākā Kurzemes mazpilsēta, kas 16.gs. bijusi Kurzemes hercogistes galvaspilsēta. Kuldīgā pavasaris iestājas tad, kad virs Ventas rumbas, mugurām zaigojot, sāk lidot zivis. Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko (249 m) ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā.
Sabile ir tā vienīgā vieta uz zemeslodes, kur vistālāk uz ziemeļiem brīvā dabā tiek audzētas vīnogas. Sabilnieki uzsver, ka tā ir vecākā vīnogu audzēšanas vieta Latvijā. Hercoga Jēkaba valdīšanas laikā no Sabiles vīnogām darinātie vīni tikuši cienīti ne tikai viņa galmā, bet eksportēti arī uz citām zemēm. Vīna darītavas apmeklējums un vīnu degustācija. Abavas senlejā iespēja aktīvai atpūtai izbaudot rodeļu trases līkločus.
Izbraukšana uz Rīgu. Vakarā atgriešanās Rīgā.