«Šokolāde, kaņepes un alus Valmierā!»
Apmeklētās vietas ceļojuma laikā: Ungurmuiža – Valmiera – Šokolādes fabrika – Kaņepju saimniecība – Valmiermuiža un gards alus - Mucu muzejs
Agri no rīta izbraukšana no Rīgas (DUS Neste, Satekles/Dzirnavu ielu krustojums).
Pārbrauciens uz Ungurmuižu. Ungurmuiža ir harmonisks 18. gadsimta koka ēku ansamblis, milzu ozolu ieskauts, tas ieņem nozīmīgu vietu Latvijas kultūras pieminekļu mantojumu vidū. To 1732. gadā cēlis barons fon Kampenhauzens kā savas dzimtas māju, un šobrīd Latvijā nav saglabājušās līdzīgas baroka koka celtnes, kuru iekštelpas ir tik bagātīgi izgreznotas ar sienu gleznojumiem. Varēsiet baudīt muižas īpašo gaisotni, pastaigājoties pa parku zem milzu ozoliem.
Tālāk mūsu ceļš turpināsies uz Valmieru. Neliela apskates ekskursija pilsētā. Iepazīsimies ar galvenajiem pilsētas apskates objektiem, uzzināsim pāris interesantas leģendas par Valmieru. Ekskursijas laikā uzzināsiet, kur agrāk atradusies Valmieras Livonijas ordeņa pils un Rīgas Vārti, kā gadsimtos caurvijušies pilsētas un Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas likteņi, kur piestāj vienīgais Gaujas tramvajs pasaulē un vēl daudz citus interesantus atklājumus!
Šokolāde – tās ir zāles dvēselei! Izcils sabiedrotais dzīves svarīgākajos brīžos. Tāpēc ekskursijas turpinājumā dosimies uz nelielu šokolādes gardumu ražotni Trikātas centrā, kur apmeklēsim šokolādes meistardarbnīcu. Katrs apmeklētājs šeit uzzinās šokolādes gardumu ražošanas noslēpumus, iepazīs šokolādes pozitīvās īpašības un izbaudīs daudzveidīgās garšas nianses. Bet pašu izveidotos šokolādes kārumus varēs paņemt līdzi, kā arī iegādāties produkciju veikaliņā, blakus ražotnei.
Tālāk dosimies uz senām lauku mājām, kas ir vienīgā vieta Latvijā, kur nu jau ceturtajā paaudzē dzīve rit kaņepju aizdara tradīcijā. Pēc senas gatavošanas un garšas tradīcijas pats māju saimnieks ar rokām soli pa solim, sākot ar kaņepju audzēšanu, gatavo “Latvijas melnos ikrus” - tīru kaņepju aizdaru. Pats kaņepju gardums tiek saukts dažādi - kaņepju sviests, grūslis, grūdenis, pavalgs, bet Vidzemes mājās - aizdars. Tā baudīšana ir ne tik vien garda, bet arī veselīga - sātīga, spēcinoša, sirdij un asinīm laba. Pats saimnieks aicinās arī mūs ielūkoties senatnīgajā noskaņā, pašiem apgūt aizdara gatavošanas meistarību un nobaudīt uz vietas darīto gardumu.
Valmiermuiža. Dosimies ekskursijā, lai nesteidzīgo alus brūvēšanu varētu skatīt paša acīm. Valmiermuižas stāstnieki izrādīs, kā no Valmiermuižas dzīļu ūdens, pilnmutīga iesala, dižciltīgiem apiņiem un dabīga rauga top glauns alus. Ekskursijas beigās, protams, nodegustēsim alu paši! Brīvs laiks pusdienām un pilsētas apskatei.
Turpinājumā Mucu muzejs. Šeit varēs aplūkot gan dažādas mucas un senos mucinieku instrumentus, gan mucu tapšanas procesu, gan arī pašiem piedalīties mucu izgatavošanā. Interaktīva programma. Labs garastāvoklis garantēts! Kopš senseniem laikiem, mucas veidoja, lai tajās glabātu dzērienus un ēdienus. Muciniekiem ir saglabājušies seni noslēpumi un triki – kā pareizi izveidot ozola mucu, lai tā kalpotu ilgus gadus, un pie tam, neizmantojot ne vienu naglu!
Vakarā atgriešanās Rīgā.