«Vīns, siers un čilli Hercoga Jēkaba gadatirgū Kuldīgā!»
Apmeklētās pilsētas ceļojuma laikā: Sabile - Kuldīga - Saldus
1.diena
Agri no rīta, 07:30, izbraukšana no Rīgas (DUS Neste, Satekles/Dzirnavu ielu krustojums).
Sabile ir tā vienīgā vieta uz zemeslodes, kur vistālāk uz ziemeļiem brīvā dabā tiek audzētas vīnogas. Sabilnieki uzsver, ka tā ir vecākā vīnogu audzēšanas vieta Latvijā. Hercoga Jēkaba valdīšanas laikā no Sabiles vīnogām darinātie vīni tikuši cienīti ne tikai viņa galmā, bet eksportēti arī uz citām zemēm. Vīna darītavas apmeklējums un vīnu degustācija.
Kuldīga – senākā, šarmantākā, noslēpumainākā, romantiskākā Kurzemes mazpilsēta, kas 16.gs. bijusi Kurzemes hercogistes galvaspilsēta. Katru gadu oktobra pirmajā nedēļā Pilsētas dārzā notiek Kuldīgas nozīmīgākais rudens pasākums – Hercoga Jēkaba gadatirgus! Tiks cepts, liets, smeķēts, pirkts un pārdots, spēlēts, diets un smiets. Netrūks ne īstu meistaru un meistarstiķu, ne bagātīgu rudens velšu un lustīgu izdarību. Rati, galdi, plaukti, kastes un kurvji līdz malām būs piekrauti ar ēdamiem, dzeramiem, pašu audzētiem un ražotiem lauku labumiem. Tirgus ķēķī saimnieces pārsteigs ar pannās, toveros un katlos uz vietas gatavotiem saldiem, sāļiem, skābiem, asiem un rūgtiem gardumiem. Bet hercoga manufaktūrās grebs, kals, pīs un vīs. Neizpaliks arī pārsteigumi, spēles, rotaļas un jampadrači. Īsa pastaigas ekskursija pa pilsētu un brīvais laiks tirgus atmosfēras baudīšanai.
Saldus ir gluži kā medus piliens Kurzemē. Tāpat kā medus piliens, kas jāizbauda kūstam uz mēles, tā arī Saldus ir jāiepazīst pamazām, izbaudot pilsētas atmosfēru un iejūtoties tās ritmā. Jaukas ainavas Saldū rada Cieceres upe, kas vijas cauri pilsētai. Kad atbrauc ciemiņi, Saldus piepilda vēderus ar saldām konfektēm, gardu maizīti, mājas saldējumiem un smeķīgiem sieriem. Bet čaklās Saldus saimnieces rūpējas par tradicionālā kulinārā mantojuma saglabāšanu. Dosimies ciemos pie vienas no saimniecēm, kura piedāvā iespēju nobaudīt pašas gatavotos svaigpiena sierus: sāļus, saldus, kūpinātus, marinētus, ceptus un smērējamus. Saimnieces sortimentā ir pieejami pavisam 24 veidu sieri. Bet nelielu asumiņu “piešaus” un sasildīs pašgatavotās čilli mērces.
Izbraukšana uz Rīgu. Vakarā atgriešanās Rīgā.